Da li u Kraljevu treba da se sagradi zajedničko spomen obeležje Tozovcu i Novici?

Ostali smo, u vrlo kratkom roku,u predhodna dva meseca, bez dvojice znamenitih sugrađana: Predraga Živkovića Tozovca i Novice Noleta Negovanovića.
Ta dva, jedinstvena i neponovljiva harmonikaša, pevača i kompozitora su svojim stvaralačkim opusom, u nezaborav vinula ime svog zavičaja, svog Kraljeva. Kao vrhunski i neponovljivi stvaraoci i interpretatori originalnog, šumadijskog melosa prokrstarili su uzduž i popreko čitavu planetu i svuda gde su bivali s ponosom su pevali i svirali svoje pesme o Kraljevu, Ibru i Moravi, dočaravajući , na taj način, lepote svog zavičaja ljudima na svih pet kontinenata.
Njihov autorski, kompozitorski i interpretatorski muzički opus biće, verujemo, ozbiljno izučavan u zemlji i inostranstvu a zasigurno znamo da će se njihove pesme pevati sve dok budu tekle vode Ibra i Morave.

Smatramo da sa ovih nekoliko rečenica dajemo dovoljno obrazloženja za zajedničku Inicijativu Zavičajnog društva Kraljevo i udruženja Stara Pavlica koju su danas, sekretari dva udruženja , i zvanično predali Gradskoj upravi a posle
predhodno obavljenih konsultacija rukovodstva udruženja sa Gradonačelnikom Kraljeva dr. Predragom Terzićem i jednim brojem njegovih saradnika.
Tekst Inicijative za gradnju zajedničkog Spomen obeležja Tozovcu i Novici u njihovom Kraljevu možete preuzeti OVDE.

Da bi smo sebe a i donosioce odluka u lokalnoj samoupravi uverili da li je naša Inicijativa dobra ili ne organizovali smo i kratku on–line Anketu sa samo 3 pitanja za sve zainteresovane kraljevčane ma gde da su, a i ostale građane Srbije i drugih zemalja, kojoj možete pristupiti jednim klikom OVDE. Link ka Anketi biće vam uskoro dostupan i na Fejsbuk i Twiter nalozima Zavičajnog društva Kraljevo i udruženja Stara Pavlica sa našom molbom da ga delite svim vašim
prijateljima.

Pozviamo vas da nam se pridružite ,da iskoristite mogućnost jednostavnog učlanjenja u Zavičajno društvao Kraljevo klikom na link OVDE i/ili pak da naš rad podržite o čemu više više OVDE .

U nadi da delimo isto mišljenje o potrebi gradnje zajedničkog Spomen obeležja Tozovcu i Novici srdačno vas pozdravljamo uz još jedan apel i molbu da svoje mišljenje iskažete popunjavajući Anketu.

Tekst Inicijative za gradnju zajedničkog Spomen obeležja Tozovcu i Novici u PDF formatu >>>

Anketa o podizanju spomen obležja Tozovcu i Novici >>>

Podeli