Tribina Zavičajnog društva o statusu Groblja streljanih u Kraljevu 1941.g.

Zavičajno društvo Kraljevo je,u 2023.godini, dobilo podršku grada Kraljeva da realizuje projekat „Oblikujemo budućnost učeći o prošlosti : Sećanje na kraljevački oktobar 1941. Godine“.
Naš partner na projektu je Udruženje za društvenu istoriju – Euroclio iz Beograda čiji je cilj da doprinosi poboljšanju nastave istorije u osnovnim i srednjim školama i da, u saradnji sa međunarodnom organizacijom EUROCLIO i drugim partnerima promoviše odgovoran i inovativan pristup nastavi istorije i izučavanju prošlosti.
EUROCLIO je međunarodna organizacija, osnovana 1993. na inicijativu Saveta Evrope. Ova organizacija okuplja udruženja nastavnika istorije iz cele Evrope. Glavni cilj organizacije EUROCLIO je da promoviše nastavu istorije kao jedan od prioriteta u savremenom obrazovanju mladih.
Jedna od projektnih aktivnosti koju sprovodimo je i organizacija javne tribine. Tribinu „Lokaliteti,mesta stradanja,memorijali i njihova uloga u negovanju kulture sećanja – primer memorijala „Groblje streljanih u Kraljevu 1941.g.“ organizujemo 16. septembra 2023.g. u čitaonici Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu sa početkom u 17,00 časova. Ulaz na tribinu je slobodan a pozivnicu možete preuzeti OVDE.
Ovoj tribini predhodi održavanje jednodnevnog seminara,u Kraljevu, za nastavnike i profesore istorije pod nazivom „Srbija1941-1944.-Stradanje stanovništva i zločini okupacionih snaga i njihovih pomagača“.
Agendom ovog seminara koju možete pogledati OVDE predviđeno je da se sprovede i učenje na lokalitetu kroz posetu učesnika seminara Groblju streljanih u Kraljevu 1941.g.
Zavičajno društvo Kraljevo će u svom časopisu „Kraljevački zavičaj“ čiji će 57 broj izaći u prvoj polovini oktobra 2023.godine objaviti najvažnije detalje sprovedenih projektnih aktivnosti kao i predloge koji će sa javne tribine biti upućeni donosiocima odluka na nacionalnom i lokalnom nivou cilju unapređenja trajnog statusa Groblja streljanih u Kraljevu 1941.g kao memorijala i mesta stradanja stanovništva u zločinima okupacionih snaga.

Podeli

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.