TRI DECENIJE U SLUŽBI ZAVIČAJA

Zavičajno društvo Kraljevo  jedno je   od najstarijih udruženja građana u našem gradu.

Tri decenije radi, u kontinuitetu,radimo na promociji i prezentaciji  Kraljeva i kraljevčana u cilju  očuvanja i unapređenja identiteta zavičaja i afirmacije doprinosa kraljevčana  razvoju Srbije, i  zemalja širom  sveta u kojima,još, žive i rade kraljevčani.

To smo radili i radićemo:

-prezentovanjem istorijskih činjenica i i podataka o značajnim događajima vezanim za lokalitet i ljude iz ovog kraja (stvaraoce u različitim oblastima- nauka,umetnost,kultura,sport….)

-afirmacijom pozitivnih primera stvaralaštva  znamenitih kraljevčana u različitim oblastima nauke, umetnosti, kulture, sporta među mladima u Kraljevu i dijaspori,  kroz saradnju sa obrazovnim, naučnim, kulturnim, umetničkim i sportskim institucijama, u cilju njihovog podsticanja i ohrabrenja da se opredeljuju za aktivnosti kojima će iskazati sebe kao ličnosti i zavičaj iz koga potiču

-organizacijom događaja i manifestacija u Kraljevu, zemlji i inostranstvu samostalo i/ili u saradnji sa drugim institucijama i/ili značajnim pojedincima u funkciji promocije i prezentacije Kraljeva i kraljevčana i/ili doprinosa Kraljeva i kraljevčana unapređenju i razvoju Srbije,Evrope i sveta.

Zahvaljujući trudu i naporu članova Upravnog odbora  naše beogradske podružnice predvođenih neumornim Milanom Novakovićem bićemo u prilici da ,u novembru 2022 godine, predstavimo,i u Kraljevu i u Beogradu,  Monografiju Zavičaj u srcu.

Do tih ,skorih dana promocija Monografije, preporučujemo vam da odgledate televizijski dokument  nastao u produkciji Televizije Melos o  trodecenijskom  radu zavičajaca u Beogradu i Kraljevu.