Tozovac i Novica su zaslužili da večno budu zajedno u njhovom i našem lepom Kraljevu

Zajednička inicijativa Zavičajnog društva Kraljevo i udruženja Stara Pavlica da dva  znamenita sugrađanina Predrag  Živković Tozovac i Novica Negovanović dobiju zajedničko Spomen obeležje u Kraljevu je pokrenula lavine komentara na društvenim mrežama.

Dobro je i interesovanje za našu Anketu na internetu o Inicijativi za izgradnju zajedničkog Spomen obeležja Tozovcu i Novici.

Anketa je namenjena  svim   kraljevčanima ma gde da su ,a i ostalim građanima Srbije i drugih zemalja, u kojoj i vi možete učestvovati  na jednostavan način klikom OVDE.

Ispunivši ,danas, Anketu dajući bezrezervnu podršku našoj Inicijativi iz Beograda nam se , telefonom, javio Borko Gvozdenović novinar „Politike“ u penziji i književnik koji je osnovnu školu završio u Sirči, a gimnaziju u Kraljevu.

Zavičajci iz Beograda Ljubomir Laza Lazarević i Borko Gvozdenović oktobra 2016 na otkrivanju Spomen obeležja Miri Trailović u Kraljevačkom pozorištu

„Obojicu muzičkih velikana sam lično poznavao još od  naših mladih dana.Iako nas je život vodio različitim stazama širom planete sretali smo se,relativno često, u Beogradu i uvek smo, a o čemu bi smo mi to drugo i mogli, sa setom pričali o danima mladosti i odrastanja provedenim u našem lepom Kraljevu i na obalama Morave i Ibra. Kao član Zavičajnog društva Kraljevo evo, bez malo, već tri decenije, zdušno podržavam Inicijativu za izgradnju zajedničkog Spomen obeležja Tozovcu i Novici a predloženu lokaciju za to Spomen obeležje smatram adekvatnom“ rekao nam je  Gvozdenović.

Borko Gvozdenović i Ljubiša Bata Đidić

Borko je u „Politici” je objavio oko 14 hiljada tekstova a bio je dopisnik „Politike” iz Rusije i Kine, u prelomnim godinama za ova dva svetska džina.

Diplomirao je Jugoslovensku i svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je  devet knjiga.Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada za novinarstvo i književnost. Član je Udruženja književnika Srbije.

Nakon objavljivanja  knjige, „Rusija, zemlja iznad zemlje”, ugledna ruska istoričarka i vrhunski poznavalac Balkana, dr Jelena Guskova, napisala je: „Gvozdenović zna rusku istoriju, jednostavno govori o tome šta je bilo i divno opisuje ono čemu je svedok bio. A on je bio svedok bolesti i smrti zemlje, koji je nazvao slomom socijalizma nerazrušivog Sovjetskog Saveza…”

Borko Gvozdenović i Zoran Nikolić na promociji u Popovićima

                                       

Podeli