Održan je XIII “Kajmak bal” u Topčiderskom parku

U subotu 25.juna 2022.godine  u Topčiderskom parku u Beogradu, nedaleko od spomenika Arčibaldu Rajsu, održani su ,trinaesti po redu, letnji susreti kraljevčana u Beogradu, koje organizuje beogradska podružnica Zavičajnog društva Kraljevo pod  imenom “Kajmak bal”.

XIII “Kajmak bal” je otvorio Petar “Peca” Petrović, nekadašnji urednik kultne emisije iz oblasti  kulture na Studiju B  “Ogledalo” kao i vrlo slušanog sportskog programa “SOS – Sve o Sportu”, pozdraviviši sve kraljevčane, a i njihove goste, uz apel  upućen posebno najmlađim, da nastave tradiciju okupljanja kraljevčana u Beogradu koja je, zbog pandemije korone, bila na kratko, prekinuta.

Kraljevčanima su se potom obratili Milan Novaković, predsednik beogradske podružnice Zavičajnog društva Kraljevo, Zoran Nikolić sekretar Zavičajnog društva Kraljevo, dr Milan Matijević član uprave društva i Tomislav Radovanović urednik “Kraljevskog magazina”, jednog od retkih glasila koje redovno prati sve aktivnosti zavičajaca.

U ime gradonačelnika grada Kraljeva i gradske uprave kraljevčane i njihove  goste  pozdravio je Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika zahvalivši  im se što oni, kroz svoje redovne poslove, a i kao članovi udruženja, rade na afirmaciji Kraljeva i njegovih potencijala.

U opuštenoj i krajnje neformalnoj atmosferi pokrenute su mnoge zanimljive teme poput, recimo, predloga  Turističkoj organizaciji Kraljeva da u svoj kalendar zvaničnih manifestacija uvrsti i ove, letnje, susrete kraljevčana u Beogradu  i obogati ih novim, atraktivnijim, sadržajima.

Razgovaralo se i o sudbini i statusu nekolikih zbirki umetničkih dela nastalih na likovnim kolonijama koje su ,svojevremeno, organizovala preduzeća iz Kraljeva poput, recimo Magnohroma. Nezaobilazna tema bilo je i žalosno stanje Groblja streljanih 1941.godine u Kraljevu.

Lepo druženje, evociranje uspomena, razmena kontakata i informacija o onima koji se nisu pojavili na ovom skupu  završena je tradicionalnom sadnjom jorgovana.

Čast da u “Aleji jorgovana” u Topčiderskom parku zasade 13-ti poredu jorgovan pripala je ,s pravom, najmlađim učesnicima XIII “Kajmak bala” koje su na ovaj susret doveli njihovi roditelji ,bake i deke. Njih je za njihov trud iskazan na druženju, i pri sadnji jorgovana, nagradio Petar “Peca” Popović svojom predivnom knjigom dečijih pesama nazvanoj “Pecilin”.

Tako je i na ovaj način upućena simbolična poruka da je vreme da mlađi nastave rad u Zavičajnom društvu Kraljevo koje je, prošle godine, proslavilo tri decenije svog rada i postojanja.

Podeli

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.