Naša inicijativa je uspela –  Gradiće se zajedničko spomen obeležje Tozovcu i Novici

Tozovac i Novica već imaju trajno obeležje u našem narodu koga su izgradili svojim muzičkim  delima, a Kraljevo će izgradnjom zajedničkog Spomen obeležja ovoj dvojici velikana srpske narodne muzike, na Trgu Srpskih ratnika, to samo verifikovati na svoj način, čulo se, između ostalog, danas na konferenciji za štampu upriličenoj u zajedničkim  prostorijama Zavičajnog društva Kraljevo i udurženja “Stara Pavlica”.

Upravo je taj naum, izgradnja zajedničkog Spomen obeležja  dvojici kraljevčana, velikana srpske narodne muzike, i bio povod da se organizuje današnja konferncija za štampu na kojoj je javnost o tome podrobnije obavestio Miloš Milišić, pomoćnik za kulturu gradonačelnika Kraljeva  u prisustvu Raše Pavlovića, vd predsednika Upravnog odbora Zavičajnog društva Kraljevo i  Borisa Boće Čolovića predsednika Upravnog odbora udurženja “Stara Pavlica”.

Ova dva udruženja su, krajem leta prošle 2021. godine, neposredno posle  smrti, najpre Tozovca a ubrzo potom i Novice  pokrenula inicjativu za izgradnju zajedničkog spomen obeležja znamenitim muzičkim stvraocima iz Kraljeva. Grad Kraljevo je, čulo se to i danas, prihvatio ovu inicijativu i nedavnom sednicom Saveta za kulturu i kulturno nasleđe grada Kraljeva zvanično podržao i na dalju proceduru prosledio njihovu zajedničku inicijativu.

Grad Kraljevo će i ,ove godine, učestvovati na konkursu Ministarstva kulture “Gradovi u fokusu” sa projektom sačinjenim od nekoliko segmenata vezanih obeležavanjem ovogodišnjeg 140-tog imendana grada. Jedan od planiranih segmenata tiče se i izgradnje zajedničkog spomenika Predragu Živkoviću Tozovcu i Novici Negovanoviću.

Čulo se ,danas, da će se i ove godine organizovati manifestacija “Zlatne harmonike Kraljeva” čiji je idejni tvorac bio pokojni Novica Negovanović. Biće to dvodnevna, a možada i trodnevna muzičko-turistička manifestacija sastavljena od nekoliko segmenta koji ,između ostalog,obuhvataju i takmičenja mladih harmonikaša ali i pevača narodne muzike.Važan segment te manifestacije biće i izložba posvećena životu i delima sedmorice znamenitih harmonikaša poreklom iz Kraljeva.

Čitava organizacija biće poverene ustanovama kulture čiji je osnivač grad Kraljevo a očekuje se i snažna podrška nekolicine poslenika Radio televizije Srbije kao i te institucije u celini.

Ovo su ,van svake sumnje, ohrabrujuće vesti jer će jedna takva manifestacija, kao uostalom i izgradnja zajedničkog Spomen obeležja  dvojici velikana srpske narodne muzike na Trgu Srpskih ratnika, doprineti novom pozicioniranju grada na turističko -kulturnoj mapi Srbije.

Podeli