Kraljevo “krunisano” za prestonicu  srpske harmonike!

Grb Kraljeva ima sedam kruna koje simbolizuju i potsećaju na činjenicu da je svojevremeno tu, u obližnjoj Žiči, krunisano čak sedam srpskih kraljeva.

I ma koliko to zvuči pretenciozno slobodno se ,od sinoć, može govoriti i o još jednoj “kruni” na grbu grada – festivalu “Zlatne harmonike Kraljeva”.

Ovom osmom krunom, grad na ušću Zapadne Morave u Ibar “krunisan” je od sinoć za prestonicu srpske harmonike.

A jučerašnji, prvi dan, festivala “Zlatne harmonike Kraljeva”  počeo je u prepodnevnim časovima, javnim časom za dvadesetak mladih harmonikaša koga je, u Svečanoj Sali Gradske uprave, održao Vlada Panović, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a nastavljen je sinoć programom “Kraljevački harmonikaši” priređenim u čast nekolicine velikana srpske harmonike poreklom iz kraljevačkog kraja.

Tako je publika u sali bila u prilici da se upozna sa stvaralaštvom i kompozicijama Svetozara Toze  Živkovića, Vitomira Voje Trifunovića, Nenada Neše Mićovića, Mihaila Cige Milovanović, Zorana Pejkovića, Predraga Živkovića Tozovca i Novice Negovanovića.

Za to su se sinoć pobrinuli solisti na harmonici Vlada Panović, Miša Mijatović i Zoran Seničić uz pomoć vokalnih solista Dejane Đekić i Raše Pavlovića.

Čast da nastupi u ovakvom društvu imao je i dvanaestogodišnji harmonikaš iz Leška Vladan Milićević koji je bio najmlađi polaznik prepodnevnog javnog časa.

Sinoćni program i sam festival otvorenim je proglasio gradonačelnik Kraljeva dr. Predrag Terzić.

Pre svog nastupa publici se obratio i Raša Pavlović, aktuelni predsednik Zavičajnog društva Kraljevo, kum i višedecenijski saradnik pokojnog Novice Negovanovića koga je, između ostalog i “nasledio” na funkciji u Zavičajnom društvu Kraljevo.

On je naglasio da će ovo udruženje nastaviti da pruža punu podršku institucijama i pojednicima koji se, u buduće, budu angažovali kako na festival “Zlatne harmonike Kraljeva” tako i na ostvarenju druge velike ideje pokojnog Novice Negovanovića, a to je “Kuća  muzike  i muzičara Kraljeva”.

Festival  “Zlatne harmonike Kraljeva” se nastavlja večeras takmičenjem mladih harmonikaša , na Trgu Srpskih ratnika, za novoustanovljenu nagradu “Novica Negovanović”.

Podeli