Još dva dana  do početka prvog festivala ”Zlatne harmonike Kraljeva”

Idejnog tvorca festivala ,pokojnog Novicu Negovanovića smrt  je zatekla prošle,2021.godine, 9.avgusta  u Kruševačkoj kovid bolnici,na dužnosti predsednika Zavičajnog društva Kraljevo. Novica je ovu družnost obavljao sa velikim ličnim zadovoljstvom i entuzijazmom pune tri godine a kako je sam znao da kaže iste družnosti se prihvatio na lični poziv Vasilija Vase Tucakovića ,generalnog sekretara ovog udruženja u prve tri decenije njegovog postojanja,jer je  želeo da mu se I na taj način oduži za nesebičnu pomoć I podršku dobijenu na početku svoje profesionalne muzičke karijere.


Novičina želja je bila ,da kao već ostvarena ličnost u svetu narodne muzike, organizuje ,u svom Kraljevu,takav muzički događaj koji bi vremenom postao stecište okupljanja mladih I već afirmisanih muzičara ,harmonikaša pre svega ali iI pevača izvorne i popularne narodne muzike. Uz to Novica je ,kao  čelnik Zavičajnog društva Kraljevo, otpočeo I promociju svoje ideje o osnivanju  “Kuće muzike Kraljeva” u kojoj bi se na jednom mestu sabrala I od zaborava sačuvala imena stotina kraljevčana, afirmisanih muzičara koji su svojim delom ostavili značajniji trag u svim muzičkim žanrovima u vremenu od kada  grad nosi ime Kraljevo…

Oko “Zlatnih harmonika Kraljeva”  već je bio sve utanačio sa svojim mladim kolegama ,kraljevčanima Vladom Panovićem,Mišom Mijatovićem I Aleksandrom Sofronijevićem ,i za početak  trebalo je da se održi njihov zajednički koncert prvobitno planiran za 5.avgust 2021 godine.Bolest a nedugo potom i smrt ga je preduhitrila ali su njegove mlađe kolege ,u znak pijeteta prema njemu i Predragu Živkoviću Tozovcu,koji se upokojio mesec i po dana pre Novice,održale 8.septembra 2021.godine koncert njima u čast ….

Još dva dana nas deli do početka prvog festivala ”Zlatne harmonike Kraljeva” koji će se održati u period od 28.do 30. Jula 2022.g. ,u organizaciji Kulturnog centra Ribnica

Trodnevni festival počinje u četvrtak 28.jula u 10,30 časova zanimljivom, interaktivnom muzičkom radionicom nazvanom “Master klas za soliste na harmonici koju će voditi   Vlada Panović, umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a. Radionica se održava u Svečanoj sali Gradske uprave.

Nastup Novice Negovanovića-Juniora na prošlogodišnjem koncertu „Zlatne harmonike Kraljeva“-Foto:G.Šljivić

Na istom mestu od 20.00 održaće se program pod nazivom “Kraljevački harmonikaši”. Muzičku istoriju Kraljeva, pored značajnih pevačkih imena, obeležili su i vrsni instrumentalni solisti na harmonici: Svetozar Toza Živković (1908-1941), Vitomir Voja Trifunović (1916-2007), Nenad Mićović (1924-1995), Mihailo Ciga Milovanović (1935-2003), Predrag Živković Tozovac (1936-2021), Zoran Pejković (1941-2001) i Novica Negovanović (1945-2021). Ovaj program biće satkan od priče i pesama koje su se pevale u vreme kada su oni živeli i stvarali. U programu učestvuju Vlada Panović, Miša Mijatović, Dejana Đekić, Raša Pavlović i mladi harmonikaš Vladan Milićević sa Kosova.

Drugod festivalskog dana na Trgu srpskih ratnika sa početkom u 21.00 održaće se takmičenje mladih harmonikaša koji se nadmeću za nagradu/priznanje “Novica Negovanović”. U revijalnom delu programa nastupaju Vlada Panović sa Narodnim orkestrom RTS-a, Miša Mijatović, Novica Negovanović mlađi, Radiša Urošević, Danka Stojiljković i dvoje polaznika radionice za vokalne soliste.

Istoga dana,pre podne,biće održana radionica za vokalne soliste koju će voditi Danka Stojiljković a koja će se održati u Svečanoj sali Gradske uprave sa početkom u 10,30.

U subotu,trećeg festivalskog dana na Trgu srpskih ratnika u 21.00 održaće se koncert pod nazivom “Kraljevo Tozovcu”. Na ovom koncertu biće izvođene njegove pesme.U programu učestvuju Miroslav Ilić, Lepa Lukić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i  Jovan Mihaljica.Učesnike prate orkestri Vlade Panovića i Miše Mijatovića. Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom uključiće se uživo u program i izvesti neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama.Nikola Peković i ansambl Umetnička porodica izvešće splet Tozovčevih pesama u  aranžmanima za umetničku muziku.

Detaljniji program prvog festival “Zlatne harmonike Kraljeva” možete pogledati OVDE  a kako je sve počelo I šta je predhodilo ovom prvom festival možete pročitati OVDE.

Podeli