Preminuo Slavoljub Slavko Maržik član Zavičajnog društva Kraljevo od njegovog osnivanja 1991. godine

Danas je,u Beogradu,u 92-oj godini života preminuo Slavoljub Slavko Maržik,inženjer geologije, svojevrsni hroničar našeg grada , autor  šest knjiga , član Zavičajnog društva Kraljevo od njegovog osnivanja  i dobitnik Diplome zaslužni građanin grada za 2018.godinu.

Slavoljub Maržik prilikom uručenja priznanja 2018

Oktobra prošle,2021.godine javnosti je u Narodnom muzeju u Kraljevu predstavljena  Slavkova knjiga „Kraljevo u srpskoj štampi 1909-1918“ kojom je on  iskovao još jedan beočug ,u  stočetrdeset godina dugom nizu  uzajamnog poštovanja Kraljeva i porodice Maržik.

I predhodna njegova dela „Karanovac u srpskoj štampi 1835-1867“, „Karanovac i Kraljevo u srpskoj štampi 1868-1903“ ,„Kraljevo u srpskoj štampi 1904-1908“, “Maržikovi” i “Putovanje Danskim kraljevskim vozom” niske su tog bečuga uzajamnog poštovanja Kraljeva i porodice Maržik koga je  još u ondašnjem Karanovcu počeo da kuje njegov deda doktor Josif a potom nastavio ,u prvoj polovini XX veka njegov otac Vladislav.

Slavoljub je sin Vladislava Maržika ,prvog ,školovanog,kraljevačkog slikara i unuk doktora Josifa Maržika  koji je ,daleke 1876 godine,došao,kao lekar, na poziv odnašnje Vlade u Srbiju, da bi ta porodica ,od  1881 godine, trajno vezala svoju sudbinu za grad na Ibru ostavivši duboke i neizbrisiva tragove u njemu.

Slavoljub Slavko Maržik biće sahranjen u sredu 16,marta na Novom groblju u Beogradu.

Tačno vreme njegove sahrane saopštićemo naknadno.