Član Zavičajnog društva „Kraljevo” dr.Milan Matijević promovisao svoju 19-tu knjigu

Svedočanstvo o značaju doprinosa železnice za razvoj Srbije i Kraljeva

Današnja promocija knjige „Vek železnice u Kraljevu“ autora dr. Milana Matijevića još jedan je, u nizu, dokaza da je ovaj  poznati kraljevački ekonomista i svojevrsni hroničara privrednog razvoja grada na Ibru neumorni i neprevaziđeni istraživač koji će ostati upamćen u analima Kraljeva.

Ova krepka starina , na polovini devete decenije života , još uvek  aktivni atletičar-veteran ,noslac svetskog odličja u toj kategoriji, aktivno je angažovan u organizaciji  atletskog spektakla-Prvenstva Srbije u atletici, koje počinje u subotu 5.juna,neumorni je beležnik i obrađivač ahrivske građe i drugih dokumenata vezanih  za ekonomski razvoj Kraljeva.

Dosledan svom životnom kredu da „živeti ne znači disati , nego raditi , činiti dobro, uzdići se u dobroti i pročistiti svoj duh“ Milan na njemu svojstveni način u svojim knjigama vešto kombinuje stručno, ekonomsko, znanje i smisao za afirmaciju privrednih rezulata koji su obeležavali pojedine vremenske periode  Kraljeva.

Svoju plodnu  karijeru ekonomskog hroničara započeo je još dok je bio radno aktivan kao ekonomista ,privredni rukovodilac i funkcioner u lokalnoj samoupravi i nekadašnjem Savezu komunista.

Sa danas promovisnom knjigom „Vek železnice u Kraljevu“ „Sećanje na Kraljevo  iza njega je, za sada, 19 naslova ozbiljnih i obimnih publikacija i bezbroj tekstova o ekonomskoj prošlosti Kraljeva objavljivanih u stručnim časopisima i drugim medijima.

Ovom monografijom dr. Matijević, uz pomoć obilja vrednih istorijskih dokumenata, argumentovano obrazlaže tezu o velikom doprinosu železnice ekonomskom prosperitetu Kraljeva od kada je ,prvi voz,te 1910 godine stigao u Kraljevo pa sve do kraja druge decenije ovog XXI veka.

Govoreći na današnjoj promociji svoje knjige, pored Gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića i Vesne Milojević, direktorke Istoriskog arhiva Kraljevo dr. Milan Matijević je, između ostalog kazao :

– „Zahvaljujući železnici počela je industrijalizacija Kraljeva. Železnica je od prvog dana imala svoje  zlatne trenutke. Pruga od Stalaća prema Užicu doprinela da se ovaj deo Srbije razvija između dva svetska rata, zahvaljujući tome izgrađena je državna železnička radionica u Kraljevu i Fabrika vagona i metalnih konstrukcija u Kruševcu. Posle velikih razaranja u Drugom svetskom ratu železnica je obnovljena pre nego drumski saobraćaj. Železnica  je bila motor razvoja i ovog kraja i cele zemlje“.

Izdavač ovog pažnje vrednog dela je Istoriski arhiv Kraljevo koji je ,prošle godine,obeležio šest decenija svog postojanja.

„Vek železnice u Kraljevu“ je štampan krajem  2019 godine ali je promocija, zbog epidemije korone,upriličena tek danas.

Današnja promocija je završena prikazivanjem istoimenog dokumentarnog filma autora Radoslava Rada Živkovića koji je zasnovan na istoimenoj knjizi.

Podeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *