APEL U ODBRANU DALjEG URUŠAVANjA ZNAMENjA – GROBLjA STRELjANIH 1941. U KRALjEVU

Milan Dačović,profesor u penziji i književnik iz Beograda, poreklom iz Adrana, priredio je prošle godine, zajedno sa Slobodanom Kljakićem, novinarom u penziji i nekadašnjim urednikom u listu „Politika”, knjigu   „Kraljevački krug crvenim”u izdanju Matice iseljenika Kraljevo.

Knjiga je nastala povodom osam decenija od zločina Nemaca u Kraljevu  i namenjena je svim generacijama čitalaca.

Dačović se nedavno obratio  Zavičajnom društvu Kraljevo sa molbom da objavimo njegov Apel u odbarnu daljeg urušavanja znamenja-Groblja streljanih u1941.godine u Kraljevu što ovom prilikom i činimo:

Društvo za zaštitu Spomen groblja “14 oktobar” iz Kraljeva je tokom svog postojanja više puta sagledavalo stanje Spomen groblja streljanih rodoljuba oktobra 1941. godine u našem gradu, pojedinačno i kolektivno smo pokušavali da pokrenemo bar neke aktivnosti radi izmene stanja, ali i danas moramo sa žalošću da konstatujemo da nema pomaka na bolje. Smatramo, takođe, da i ono što je rađeno koju godinu ranije, nije ni dovoljno ni dobro. Uostalom, to se da lako i videti. Spomen groblje “14.oktobar” izgleda zapušteno, dakle nedostojno žrtava, našeg grada i vremena u kome živimo. Humke su redovno posle padavina danima u vodi, što je nedopustivo, pokušaj ograde je ostao na pokušaju, dakle, niti je ograda završena niti je sačuvana. Posečena je i počupana na više mesta, pa ovo memorijalno mesto izgleda ostavljeno i zaboravljeno. O đubretu niko ne vodi računa, a vagon, koji bi kao izbeglički simbol trebalo da bude deo memorijala, predstavlja pravo ruglo. Kad ovo mesto ovako izgleda, lako je od njega okrenuti glavu, što veliki broj građana i čini, čak i u oktobru. Poslednji oktobar smo doživeli kao pravu sramotu: drama oko programa, nedoličan izgled, slab odziv…

Preuzmite kompletan tekst Apela OVDE a  dostupna vam je  i brošura KV Novosti  Znam čuo sam, to je koja se bavi  odnosom pojedinaca i lokalne zajednice prema Groblju streljanih 1941.godine u Kraljevu.

Podeli

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.